De bibliotheek bij Thorbecke Prinsenlaan

Bericht geplaatst op 3 juli 2015

Leerlingen die een boek lenen bij de bieb, het gebeurt al zeker 150 jaar. Docent Nederlands Anna Riemersma: ‘Literatuur is heel belangrijk voor leerlingen. Je kunt leren van andere mensen en op die manier je horizon en je denkwereld verbreden. Lezen is natuurlijk ook gewoon heel erg leuk. Een spannend boek, een goed geschreven verhaal verrijkt je leven. Dat meen ik echt!’

 

OPROEP

Does it spark joy?* Uw volle boekenkast? Leest u alleen nog digitaal en vindt u uw boeken in de weg staan? Heeft u Nederlandse (geen vertalingen), Engelse, Duitse of Franse literatuur, maar komt u aan de krant al niet toe? U mag uw boeken doneren aan school. Wij zijn er heel blij mee.

 

Opruimgoereoe Marie Kondo

 

Sinds december beheerde Angelique Visee (63) de bibliotheek. ‘De bibliotheek bestaat al heel lang, maar er is de afgelopen jaren weinig tijd geweest om hem actueel te houden. Na een flinke lekkage zijn er veel boeken beschadigd geraakt. Ik ben dus eerst begonnen om te inventariseren wat er is. De Nederlandse literatuur is op orde. Er is een overzicht van de Nederlandse literatuur van begin 20e eeuw tot en met heden te vinden, niet uitputtend, maar wel compleet. De Avonden van Van het Reve en De trap van steen en wolken van Ruyslink staan in de kast, maar de bovenbouwleerlingen lezen graag Saskia Noort (De eetclub, Nieuwe buren)  Simone van der Vlugt (De lege stad)en Heleen van Royen (De gelukkige huisvrouw, De hartsvriendin), boeken die een spannend verhaal vertellen en daardoor toegankelijk zijn.  Voor de onderbouw zijn er de klassiekers van Thea Beckman (Kruistocht in spijkerbroek), Evert Hartman (Oorlog zonder vrienden, Gegijzeld) en Jan Terlouw (Pjotr, Beertje Ligthart), maar ook moderne auteurs zoals Ellen de Wachter (Een fout vriendje, liever chatten),  Anna Wolz (Meisje van Mars) en Wallis de Vries (Wreed, Shock). Maar een collectie in een bibliotheek is nooit af, nooit compleet. Er is altijd een zucht naar meer boeken, meer titels, meer schrijvers.’

 

Oud en nieuw

 

‘Oude Nederlandse literatuur is online te vinden, op http://www.dbnl.org’, vertelt Visee, ‘maar moderne literatuur niet. Bovendien is het heel fijn om een boek uit te kiezen, om langs de rijen boeken in de kast te lopen, een titel te bekijken, de achterflap te lezen en even te bladeren. We hopen dat leerlingen in het komende schooljaar vaker naar de bibliotheek komen om een boek te lenen. De uitleentermijn is drie weken, en als het boek dan niet uit is, kan die termijn verlengd worden.’

  • Normaalitem

  • Ditjes en Datjes

  • Archief