De mediatheek

Bericht geplaatst op 17 juni 2013

‘De oude mediatheek was fantastisch. We hadden daar een team van 20 moeders, die jarenlang iedere dag de mediatheek runden.’ Aan het woord is Sonja Lagendijk. Voor haar was het opzetten van de mediatheek het begin van een lange samenwerking met Thorbecke VO, want inmiddels is ze al vele jaren lang coördinator Topsport. De ruimte van de mediatheek zat in het gebouw die nu locatie Tattistraat heet, maar in de volksmond beter bekend is als het Alexandercollege. ‘Over de hele breedte van het gebouw, aan de kant van de Alexanderlaan, waar nu de conciërge zit en de directeur van de locatie, was de mediatheek gevestigd’.

 

Kansen benutten

In 1989 kreeg de school een subsidie van 10.000,- gulden van het VSB Fonds. Tot die tijd was er wel een lokaal waar boeken stonden en waar één ochtend per week een moeder aanwezig was, maar met de subsidie van het VSB Fonds kon er een echte mediatheek opgezet worden. ‘Die moeders kwamen, omdat de school veel medewerking verleende. Er een succes van maken was dus mogelijk’, vertelt Sonja Lagendijk.

Dick Vlasblom, conrector van de MAVO, was de initiator van de mediatheek. ‘We hebben ons verdiept in automatiseringssystemen, ons aangesloten bij het landelijk overleg van schoolbibliotheken en zo snel mogelijk de deuren geopend voor de leerlingen.’ Zochten ze informatie voor een spreekbeurt, een werkstuk of een boek voor een boekbespreking, dan kwamen ze naar de mediatheek. Zelfs de koningin – inmiddels weer prinses Beatrix – is op bezoek geweest in de mediatheek. Ze was op werkbezoek en wilde praten met leerlingen van Thorbecke. Echt leuk.’

 

Hecht team

De mediatheek in deze vorm is blijven bestaan tot de nieuwbouw, de locatie Prinsenlaan, opgeleverd werd. Dat was in 1999. Ook de moeders zijn tot die tijd gebleven. ‘We hadden zo’n hecht team! Ieder dagdeel kwamen er twee moeders. Ze bleven komen, ook als hun kinderen van school waren. Zo gezellig was het. Hoogtepunt van het jaar was kerst. Dan bakten we zelf allemaal iets lekkers en maakten er dan met z’n allen een feestje van. Docenten schoven trouwens ook graag aan’.

 

 

 

 

  • Normaalitem

  • Ditjes en Datjes

  • Archief